Tänään 18.01.
avoinna klo 07–21
KESKUSKATU 10
48100 KOTKA

Ihanan värikäs syksy on täällä

Päivät lyhenevät ja illat viilenevät – syksy on alkanut. Viileä mutta värikäs kausi on ihanaa aikaa kotoilulle, tunnelmoinnille ja pehmoisen muhkeille vaatteille ja asusteille. Kaiva siis kynttilät esiin, hae kaulahuivit talvisäilöstä ja hanki sohvannurkkaan lämpöinen viltti odottamaan rauhallisia iltoja.

Vaikka kesän jälkeinen arjen aherrus onkin jo täydessä vauhdissa, on muistettava myös höllätä ja antaa aikaa palautumiselle. Pimenevät ja koleat illat ovat tähän otollista aikaa. Muista kuitenkin nauttia myös kirpeistä ja kauniista ulkoilukeleistä, sillä ne piristävät ja antavat energiaa työ- ja koulupäiviin. Haravoikaa pihaa yhdessä, käykää ihastelemassa syksyn kauniita värejä ja katselkaa muuttolintujen matkaa kohti etelää. Oikein valituilla varusteilla ulkoilu on mukavaa ja kroppa pysyy lämpöisenä viileässäkin tuulessa. Ulkoilun jälkeen on myös mukavampi vaihtaa rennommalle vaihteelle ja rauhoittua kotona.

Tuntuvatko yöunesi riittämättömiltä tai nukutko huonosti? Kokeile rauhoittaa hetki ennen unia, jotta saat yöunista kaiken irti. Jätä puhelin tai muu elektroniikka sivuun tuntia ennen nukkumaanmenoa. Ruudun tuijottaminen juuri ennen nukahtamista voi vaikuttaa heikentävästi yöunien laatuun. Lisäksi somen selailu ei veny vahingossa pitkälle yöhön, kun puhelimesta malttaa päästää irti hyvissä ajoin. Elektroniikan sijaan voit rauhoittaa illat lukemalla kirjaa tai lehteä, kutomalla tai virkkaamalla tai vain rentoutumalla tekemättä mitään.

Tuo aurinkoa päiviin kirkasvalolampulla! Jos lisääntyvä pimeys väsyttää tai olet taipuvainen kaamosmasennukseen, hanki kotiisi kirkasvalolamppu. Auringonvaloa jäljittelevä kirkasvalolamppu auttaa kehoa pysymään vuorokausirytmissä ja piristymään huolimatta vähäisestä valosta. Sijoita lamppu huoneeseen, jossa vietät aamulla eniten aikaa, esimerkiksi keittiöön. Kylve valossa aamupalaa syöden ja tunne, kuinka valo herättelee koko kehoa.

Palaa silloin tällöin kesän makuihin. Mikäli et saanut jostakin kesäherkusta tarpeeksesi, pidä se menussa myös syksyn alkaessa! Vaikka syksyn satokausi tarjoaa erinomaisia ja maistuvia makuelämyksiä, voit niiden ohella herkutella myös kesäisemmillä mauilla. Osta jälkkäriksi suosikkijäätelöäsi, nauti alkupaloina tai välipalana raikkaita hedelmiä tai marjoja  ja tee maistuvia mocktaileja ruuan ohelle.

Ihanaa syksyä!